Page 4 of 4 FirstFirst 1234
Results 46 to 53 of 53

Thread: Over heating only with AC on

  1. #46
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    New Jersey
    Age
    36
    Posts
    1,156
    Quote Originally Posted by Marauderjack View Post
    Does the fan run on HIGH SPEED when the AC is on??
    Yes sir. I can feel the difference.

  2. #47
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Wisconsin
    Posts
    3,689
    Quote Originally Posted by crownvic05 View Post
    Took the car to my mechanic real quick to check the refrigerant. Pressure was suoer high. They vacuumed the system, and filled it again. No leaks also. I will drive it and test it now. Mechanic did say that the none clicking is not normal and compressor will take a crap sooner then later. Anyways, received the condenser today. All other parts getting to me by friday the latest.
    Did they replace the orfice tube and receiver drier also (I hope so, otherwise you need a new mechanic).

    Is the fan running on high speed with a/c on?

    WLB
    BB#1) 1996 ImpalaSS - 16,500 miles - 100% stock
    ______________________________ ___________

    BB#2) 2003 Marauder (300a) - 34k miles - Daily Driver
    #2912 of 7093
    Conceived 8/6/2002
    Delivered 9/19/2002
    Adopted 8/10/2011
    Trilogy 242 - Self Installed 9/9/12 (0-60 5.5 sec)
    Pioneer 6x8 Front
    Legacy 600w 6x9 Rears
    JL 6.5 SubWoofer
    K&N CAI
    Window tint 50% rear/35% front
    FBM CHMSL with Strobe mod 7/1/12
    DR Deep Aluminum Trans Pan
    Sparta FOMOCO Racing 8.8 Girdle
    Mo's Dyno Tune
    Gorilla Nuts - The System
    Ford Racing 4.10s, 31 spline Cobra carrier & axles 7/1/12
    Powder Coat Axle Housing 7/1/12
    CME HP Rear Control Arms & Watts Link 7/1/12
    ______________________________ ________________

    Rex "SC Cheesehead" Weinbender 11-14-13
    Ed "Baaad GN" Linthicum 8-6-2014

  3. #48
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    New Jersey
    Age
    36
    Posts
    1,156
    Quote Originally Posted by MyBlackBeasts View Post
    Did they replace the orfice tube and receiver drier also (I hope so, otherwise you need a new mechanic).

    Is the fan running on high speed with a/c on?
    Orfice tube was replaced about 2 years ago with a new accumilator and ac line. I didnt bother asking him to check nor replace nothing as all these parts should be delivered today and I will start on replacing them. I just went by my mechanic to have the pressure checked and get frion. I have no leaks either. Ac is still not as cold. Cant wait for parts.

  4. #49
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    New Jersey
    Age
    36
    Posts
    1,156
    So i have a small update guys.

    So i yet have not installed the new ac parts. So i started playing with my sct tune. Making few adjustments with my rpms. Being that i had steeda crank and water pump pulley installed, i had my idle rpm in park and drive bumped to 1000 at park and 900 in drive. This was done due to my loud after market car audio system. Switching to stock crank and water pump pulley, i had to lower my rpms. So i lowered it to 700 rpm in park and drive. Been driving this way for a few days. Ac still not doing good but car did not over heat. The highest it saw was 196 with a 96 degree weather. I understand that crown vics p71 have a higher idle due to all there electronics. I beleive its 800 in drive and 900 in park. So i went ahead and bumped up the rpms today just to test the boat. I honestly do the like feeling of the 900 and 800 rpms but car started to over heat. It made its way up to 208 with ac on. Of course, minute i shut off the ac, it started dropping which once again im dealing with a ac compressor overloading issue because it failing or my condensor is blocking air flow because the fins are shoot closed in certain spots.

    Trying to find the time to install these parts already.

  5. #50
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    New Jersey
    Age
    36
    Posts
    1,156
    Can higher rpm really cause an overheating issue with cams?

  6. #51
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Earth
    Posts
    8,373
    Blog Entries
    1
    When it's over 95* from 20mph to 40mph my coolant temp will exceed 210*. If I turn the A/C off it stays below 200*.

    The problem is airflow. The condensor's job is to dissipate heat, which it does onto the radiator.
    1/4 Mile Time 11.542 @ 121.19 MPH
    195,000 Miles & 275+ Runs Down the 1,320
    541.57 RWHP & 476.64 RWTQ on DynoJet
    Tuned by Aric at Injected Engineering
    Vortech Super Charger V-2 T Trim, 19 PSI
    8 Rib Belt, Innovators West 10% Overdrive Dampner
    Air to Air Intercooler, Mini-race Bypass
    Ford Cobra Remanufactured Long Block
    Snow Performance Water-Methanol Injection
    Kooks Headers & X Pipe
    GT MAF, 60lb injectors, Dash 8, Aero Rails, Twin Ford GT Pumps,
    Kinsler Fuel Filter, Kenne Bell Boost-A-Pump
    Monroe Sensatrac, Metco Control Arms, Addco Rear Sway Bar
    31 Ford Spline Axles & Detroit Truetrac, 4:10 Ford Racing Gears
    Dynotech MMC Driveshaft
    A-1 Performance Trans, Forced Tailshaft Lube, Carbon Clutches
    3,500 RPM Stall Precision Industries Torque Converter
    B&M Deep Finned Trans Pan
    AeroForce Scan Gauges , Auto Meter Oil, Fuel & Boost Gauges
    Kenny Brown Dead Pedal, 35% Tint, Silver Star Head Lights
    AutoPage Alarm RS-727LCD, Boston Acoustic NX87

  7. #52
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Wisconsin
    Posts
    3,689
    Quote Originally Posted by crownvic05 View Post
    Can higher rpm really cause an overheating issue with cams?
    No, unless the air flow for rad is restricted.

    WLB
    BB#1) 1996 ImpalaSS - 16,500 miles - 100% stock
    ______________________________ ___________

    BB#2) 2003 Marauder (300a) - 34k miles - Daily Driver
    #2912 of 7093
    Conceived 8/6/2002
    Delivered 9/19/2002
    Adopted 8/10/2011
    Trilogy 242 - Self Installed 9/9/12 (0-60 5.5 sec)
    Pioneer 6x8 Front
    Legacy 600w 6x9 Rears
    JL 6.5 SubWoofer
    K&N CAI
    Window tint 50% rear/35% front
    FBM CHMSL with Strobe mod 7/1/12
    DR Deep Aluminum Trans Pan
    Sparta FOMOCO Racing 8.8 Girdle
    Mo's Dyno Tune
    Gorilla Nuts - The System
    Ford Racing 4.10s, 31 spline Cobra carrier & axles 7/1/12
    Powder Coat Axle Housing 7/1/12
    CME HP Rear Control Arms & Watts Link 7/1/12
    ______________________________ ________________

    Rex "SC Cheesehead" Weinbender 11-14-13
    Ed "Baaad GN" Linthicum 8-6-2014

  8. #53
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    New Jersey
    Age
    36
    Posts
    1,156
    Ive been super busy. Still have to install the a/c compressor and condenser, I'm still trying to figure out if there can be anything esle wrong. Last thing I want is to install these parts and have the same issue going on.
    Looking at all Ive done to car after the engine build, I believe I never mentioned the AUX B&M trans cooler I have installed in line with the factory trans cooler. Not sure to the where you guys that have installed an aux cooler would install it but, I installed mine right in front of the A/C condenser on the passenger side hanging off the rad support. wondering if this can be my issue now.

    Can the aux cooler be getting really hot, throwing all that extra heat onto the ac condenser causing the fan to blow all that extra heat onto the engine making it over heat? Maybe the aux cooler is installed wrong?
    I guess i have a few things to check
    Last edited by crownvic05; 08-07-2019 at 05:00 PM.

Page 4 of 4 FirstFirst 1234

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •