Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Thread: no crank getting desperate,,,

  1. #1
    Join Date
    May 2015
    Location
    nassau county, new york
    Posts
    40

    no crank getting desperate,,,

    Hi Bill here , have a problem with my 2003 marauder I took it out for a spin ran great no problems parked in driveway came back out an hour later and tuned key all dash lights came on but would not crank when you turned key to engage starter?? I checked the battery only a few months old had more than the 12 volts needed and then started to check everything else.. I have 12 volts at the starter pretty new only a few months old changed the neutral safety switch , the ignition switch checked the solenoid wire coming off the starter to the pdb under the hood all good checked the starter relay also good and can start the car no problem by turning ignition on and removing starter relay and jumping from 12 volt side of rely to the solenoid side and it will crank and start no problem??.. I have checked every fuse and relay with a test light and physical removed and inspected them both in the pdb under hood and fuse box located under dash panel.. Short of installing a push button I am not sure what else it could be??. The car is basically un molested wring has the factory security system that appears to be working it will lock and unlock doors and trunk as it should d do when you turn ignition on with key the light for the security system on the stops blinking.. I am pretty sure that is normal I really do want to install a starter button but the only way of starting it is to jump to relay .. It is only failing in the crank position I have tried both keys and both remotes the remotes only control the doors and trunk as far as i know no remote start or anything like that .. The wires in the car look like brand new and no splices anywhere I also checked all the grounds that I could find and they are all clean and no corrosion.. I spoke with mustang ed as we live pretty close and he is very knowledgably on the marauders and he feels that I have tried just about everything he would?? At a loss here I really do not want to splice into harness if I do not have to but running out of options any help or advice would be greatly appreciated.. It takes me a while to get back to anybody as I am not good on pc and my son is a way he normally helps out . just letting you know in advance not being rude just a little slow lol, (on the computer lol).. Thanks in advance and thanks to Ed he has been helping me as much as he can I do appreciate all the help I can get.. Bill

  2. #2
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    APPLE VALLEY,CA
    Age
    57
    Posts
    1,276
    Check your PATS fuse. I had that happen to me while on a short drive in my silver just after acquiring it.
    I stopped and when I came back the car was dead.
    Found out it was a blown fuse.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  3. #3
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    APPLE VALLEY,CA
    Age
    57
    Posts
    1,276
    Also make sure the car is in park or neutral. Your gear shift could be off a 1/2 gear when shifting. (My black has that problem)


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. #4
    Join Date
    May 2015
    Location
    nassau county, new york
    Posts
    40

    no crank

    Quote Originally Posted by BLACKMARAUDER04 View Post
    Check your PATS fuse. I had that happen to me while on a short drive in my silver just after acquiring it.
    I stopped and when I came back the car was dead.
    Found out it was a blown fuse.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Thanks I believe i checked every fuse I could find ?? not sure which fuse it is but I will go over them again .. I tried moving the shifter also made sure it was in park and checked it in every position .. It is crazy.. ,but thank you for the advice..,

  5. #5
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Northeast OH
    Posts
    7,864
    When you turn key to "on", but not try to start, do you hear fuel pump prime?
    2004 SB Ported Trilogy 48
    Has supporting mods and stuff
    Thanks to Marty O for his help in updating this car.

    R.I.P.
    Rex "SC Cheesehead"

  6. #6
    Join Date
    May 2015
    Location
    nassau county, new york
    Posts
    40
    yes, everything seems to be working as it should when i tun to ignition on the pump primes I open the hood and jump the relay and it will fire right up..,

  7. #7
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Oxford, PA
    Posts
    428
    Bad ignition switch....
    2003 300A BLK/DC
    153K : runs like a swiss watch...
    395/7838

  8. #8
    Join Date
    May 2015
    Location
    nassau county, new york
    Posts
    40
    I replaced the switch that mounts to the Colum with a known working switch when i had it out i had it plugged into the harness and tried it it would power the dash and do as it should but when you move it to the crank position nothing .. Unless you are referring to the key cylinder itself but the test I did when it was unbolted from the column should have made the engine crank?? Thanks for the input..

  9. #9
    Join Date
    May 2015
    Location
    nassau county, new york
    Posts
    40
    went over all the fuses and relays again all test good, was hoping I missed something, but no such luck will keep trying lol thanks again

  10. #10
    Join Date
    Dec 2021
    Location
    Cape Coral, Fl
    Age
    40
    Posts
    107
    I know you said you tried cranking in each shifter position, but try holding the key to crank continuously while cycling all shifter positions.... just grasping at straws here, but you never know.

    Sent from somewhere near my Marauder using Tapatalk

  11. #11
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Northeast OH
    Posts
    7,864
    Is the PATS light working on the dash? Is it flashing?
    2004 SB Ported Trilogy 48
    Has supporting mods and stuff
    Thanks to Marty O for his help in updating this car.

    R.I.P.
    Rex "SC Cheesehead"

  12. #12
    Join Date
    May 2015
    Location
    nassau county, new york
    Posts
    40
    Quote Originally Posted by svtmerc View Post
    I know you said you tried cranking in each shifter position, but try holding the key to crank continuously while cycling all shifter positions.... just grasping at straws here, but you never know.

    Sent from somewhere near my Marauder using Tapatalk
    Thanks yes gave that a shot also nothing even tried moving the neutral safety switch a little still nothing but Thank you..

  13. #13
    Join Date
    May 2015
    Location
    nassau county, new york
    Posts
    40
    yes, it is flashing until you turn the key to the on position??

  14. #14
    Join Date
    May 2019
    Location
    Harrisburg, NC
    Age
    51
    Posts
    189
    Quote Originally Posted by malibill View Post
    yes, everything seems to be working as it should when i tun to ignition on the pump primes I open the hood and jump the relay and it will fire right up..,
    Don't know much about cars/electronics, but when you say you 'jump' the relay, is this the same as bypassing it? If the only time the car will start is when you 'jump' the relay, then I would think the relay itself is bad or what it connects to is not providing a solid connection.

    Just taking a shot in the dark with my limited knowledge...sometimes it takes a simple mind to find the simple solution...lol.

  15. #15
    Join Date
    May 2015
    Location
    nassau county, new york
    Posts
    40
    Thanks relay is good only three wires under the relay 1 is for 12volts that works 2nd wire is directly to solenoid on starter i jump from 12 volts to solenoid and car will start with key in the on position .. The third and last wire is I am guessing from the computer and gives it a signal to allow it to engage starter I am not getting any power or signal at that wire I am trying to find a diagram for wiring but have not located that wire yet...

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (1 members and 1 guests)

  1. PHHHHTT

Similar Threads

  1. Desperate times
    By Lowndex in forum Community Discussion
    Replies: 7
    Last Post: 02-26-2016, 12:00 AM
  2. Mach 1 8 bolt crank is it the forged crank?
    By Turbov6Bryan in forum Shop Talk
    Replies: 26
    Last Post: 02-03-2016, 10:06 PM
  3. Flexplate -DESPERATE
    By Taemian in forum Community Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 10-03-2011, 01:31 PM
  4. in need of desperate help
    By Youngblood in forum Shop Talk
    Replies: 12
    Last Post: 11-14-2010, 09:17 AM
  5. Can Ford Be This Desperate??
    By Marauderjack in forum The Lounge
    Replies: 0
    Last Post: 05-27-2006, 03:11 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •