MercuryMarauder.net Forums    

Go Back   MercuryMarauder.net Forums > Marauder Community > Community Discussion

Community Discussion Home of the 2003-2004 Marauder.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-20-2017, 12:12 AM
RedMerc04's Avatar
RedMerc04 RedMerc04 is offline
Senior Member
 

Join Date: Nov 2004
Location: NY
Posts: 554
Trader: (0)
Marauder won't start: possible remote start/pats issue

Hi, I have an issue with my DBP 03 (I no longer have the car in my signature). Long story short, the car has a dealer installed Ford remote start and the car won't start. I just replaced the battery, as I figured that it was the likely culprit bc I had seldom used the car over the winter and it had not run for about three weeks prior to this problem. Upon replacement, the horn blasted and it wouldn't turn off. I disconnected it and attempted to start the car: I heard the fuel pump activating and the entire dash lit up when I turned the key but the car didn't turn over, not even a click... Both of my remotes, which appear to be Ford aftermarket items that came with PN: 2W7Z-19A361-BA, the remote start system, are completely useless and won't even lock or unlock the car (the batteries are fresh). I located a button under the dash and depressed it but nothing changed. I checked the 30 amp ignition fuse in the box under the hood and it looked okay. In the past the car sometimes had given me a problem when I tried to start it after manually unlocking it and using the conventional key.. to correct it, I would hit unlock on the remote and the car would turn over normally.

Further, there is a small LED light for the remote start on the dash beneath the instrument cluster that used to flash but no longer does. It appears as if the module is dead...

What should I do? Is there perhaps a fuse in the module that I'm missing? I really don't want to have to tow this thing!

Thanks,
Matt
__________________

Reinhart tune, NGK TR6 Plugs, 180 Degree stat,EMP/ Stewart Water Pump, K&N Aircharger, Cobra Exhaust, Megs Delete Tips, Flowmaster 40 Series Delta Flows, 4.10 gears, COP Connectors, Underdrive Pulleys, PHP Intake Spacer, 255/55/18 KDW2 Rears, Powerslot Rotors, Hawk Pads, TCI Deep Trans Pan, Ford Racing Girdle
Reply With Quote
  #2  
Old 04-20-2017, 07:10 AM
GoldPanther's Avatar
GoldPanther GoldPanther is offline
Senior Member
 

Join Date: Jun 2015
Location: O'Hare IL
Posts: 179
Trader: (0)
Check if there's any fuses in the remote start module somewhere under the dash. Usually there's always at least one or two for any aftermarket remote start system even if it's ford.
__________________
2003 Mercury Grandma not in steroids.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-20-2017, 08:20 AM
fastblackmerc's Avatar
fastblackmerc fastblackmerc is offline
Everything Marauder, LEDs & HI
 

Join Date: Jan 2004
Location: Somewhere in the N.C. Triangle
Age: 61
Posts: 24,647
Trader: (73)
Quote:
Originally Posted by GoldPanther View Post
Check if there's any fuses in the remote start module somewhere under the dash. Usually there's always at least one or two for any aftermarket remote start system even if it's ford.
What ^^^ he said.

Is there any documentation that you have that says how to "marry" the remotes to unit?
__________________
“When you can’t make them see the light, make them feel the heat.”
Ronald Regan

"The only way to deal with the Islamic State - these blood thirsty, blood-drunken, terrorists -
is to kill them, keep on killing them, until you kill the last one, then you kill his pet goat."

Lt. Colonel Ralph Peters

“Be polite, be professional, but have a plan to kill everybody you meet.”
"I come in peace. I didn't bring artillery. But I'm pleading with you, with tears in my eyes, if you **** with me, I'll kill you all"
General James Mattis



Reply With Quote
  #4  
Old 04-20-2017, 11:23 AM
RedMerc04's Avatar
RedMerc04 RedMerc04 is offline
Senior Member
 

Join Date: Nov 2004
Location: NY
Posts: 554
Trader: (0)
I checked the inside of the module and all of the fuses inside are good. No, unfortunately I don't have anything, I'm the third owner and it never made it to me. What is odd is that the little LED below my instrument cluster isn't flashing. When I turn the key, the PATS LED on top of the dash stays solid red and then goes out… this leads me to believe the module isn't getting juice, but I'm no expert.
__________________

Reinhart tune, NGK TR6 Plugs, 180 Degree stat,EMP/ Stewart Water Pump, K&N Aircharger, Cobra Exhaust, Megs Delete Tips, Flowmaster 40 Series Delta Flows, 4.10 gears, COP Connectors, Underdrive Pulleys, PHP Intake Spacer, 255/55/18 KDW2 Rears, Powerslot Rotors, Hawk Pads, TCI Deep Trans Pan, Ford Racing Girdle
Reply With Quote
  #5  
Old 04-20-2017, 12:01 PM
fastblackmerc's Avatar
fastblackmerc fastblackmerc is offline
Everything Marauder, LEDs & HI
 

Join Date: Jan 2004
Location: Somewhere in the N.C. Triangle
Age: 61
Posts: 24,647
Trader: (73)
Quote:
Originally Posted by RedMerc04 View Post
I checked the inside of the module and all of the fuses inside are good. No, unfortunately I don't have anything, I'm the third owner and it never made it to me. What is odd is that the little LED below my instrument cluster isn't flashing. When I turn the key, the PATS LED on top of the dash stays solid red and then goes out… this leads me to believe the module isn't getting juice, but I'm no expert.
Are there any markings... part numbers, etc. on the modules or fobs? If there are maybe we can find more info.
__________________
“When you can’t make them see the light, make them feel the heat.”
Ronald Regan

"The only way to deal with the Islamic State - these blood thirsty, blood-drunken, terrorists -
is to kill them, keep on killing them, until you kill the last one, then you kill his pet goat."

Lt. Colonel Ralph Peters

“Be polite, be professional, but have a plan to kill everybody you meet.”
"I come in peace. I didn't bring artillery. But I'm pleading with you, with tears in my eyes, if you **** with me, I'll kill you all"
General James Mattis



Reply With Quote
  #6  
Old 04-20-2017, 12:24 PM
RedMerc04's Avatar
RedMerc04 RedMerc04 is offline
Senior Member
 

Join Date: Nov 2004
Location: NY
Posts: 554
Trader: (0)
The module under the dash has a PN of: 2W7J-19G367-AA. I had entered the wrong PN in my first post.

I looked at a few other Ford forums for info but nobody seems to have the problem that I am: their cars would at least start with the key. I attempted to program the remote start per the instructions I found on those sites but that didn't help. I don't think I have an issue with the PATS system bc the LED on top of the dash comes on, stays solid and turns off if I leave the key in the run position.
__________________

Reinhart tune, NGK TR6 Plugs, 180 Degree stat,EMP/ Stewart Water Pump, K&N Aircharger, Cobra Exhaust, Megs Delete Tips, Flowmaster 40 Series Delta Flows, 4.10 gears, COP Connectors, Underdrive Pulleys, PHP Intake Spacer, 255/55/18 KDW2 Rears, Powerslot Rotors, Hawk Pads, TCI Deep Trans Pan, Ford Racing Girdle
Reply With Quote
  #7  
Old 04-20-2017, 12:34 PM
larryo340's Avatar
larryo340 larryo340 is offline
Finally a Marauder owner
 

Join Date: Apr 2006
Location: Long Island
Age: 52
Posts: 2,859
Trader: (1)
PATS sounds like it's working normally, if it's a Ford dealer installed system if you hold down that momentary switch while you turn the ignition key to crank it should crank then start. When you press down it bypasses the remote start install.
__________________

'98 MGM LS .............................. .............................. '03 300A
Reply With Quote
  #8  
Old 04-20-2017, 12:53 PM
RedMerc04's Avatar
RedMerc04 RedMerc04 is offline
Senior Member
 

Join Date: Nov 2004
Location: NY
Posts: 554
Trader: (0)
I tried that and got nothing, when I released the key I heard a subtle sound from somewhere in the engine compartment that sounded like a cricket--not a typical dead battery click but a very low sound- I was able to replicate it every time I released the key.
__________________

Reinhart tune, NGK TR6 Plugs, 180 Degree stat,EMP/ Stewart Water Pump, K&N Aircharger, Cobra Exhaust, Megs Delete Tips, Flowmaster 40 Series Delta Flows, 4.10 gears, COP Connectors, Underdrive Pulleys, PHP Intake Spacer, 255/55/18 KDW2 Rears, Powerslot Rotors, Hawk Pads, TCI Deep Trans Pan, Ford Racing Girdle
Reply With Quote
  #9  
Old 04-20-2017, 01:43 PM
GoldPanther's Avatar
GoldPanther GoldPanther is offline
Senior Member
 

Join Date: Jun 2015
Location: O'Hare IL
Posts: 179
Trader: (0)
Oh I'm sure you have a stuck starter. Have someone cranking it while you hit it with a hummer.
__________________
2003 Mercury Grandma not in steroids.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-20-2017, 01:47 PM
RF Overlord's Avatar
RF Overlord RF Overlord is offline
Procrastinator
 

Join Date: Sep 2002
Location: Cape Cod, MA
Posts: 12,929
Trader: (2)
Quote:
Originally Posted by GoldPanther View Post
Have someone cranking it while you hit it with a hummer.
Here we go...
__________________
Rex Weinbender 11-14-13

The Blackbird
Trilogy #61
Driveway Queen

The Velvet Fog
2000 Grand Marquis GS
Daily Driver
Reply With Quote
  #11  
Old 04-20-2017, 03:33 PM
GoldPanther's Avatar
GoldPanther GoldPanther is offline
Senior Member
 

Join Date: Jun 2015
Location: O'Hare IL
Posts: 179
Trader: (0)
Quote:
Originally Posted by RF Overlord View Post
Here we go...
What's so funny?
This actually worked for me last time I replaced a starter. Who hasn't try this?
__________________
2003 Mercury Grandma not in steroids.
Reply With Quote
  #12  
Old 04-20-2017, 03:41 PM
Pat's Avatar
Pat Pat is offline
Silverback
 

Join Date: Jul 2004
Location: Bossier City, La
Age: 78
Posts: 4,360
Trader: (4)
Me thinks he meant hammer, not Hummer. But a Hummer could be just as effective as a hammer.
Reply With Quote
  #13  
Old 04-20-2017, 05:23 PM
GoldPanther's Avatar
GoldPanther GoldPanther is offline
Senior Member
 

Join Date: Jun 2015
Location: O'Hare IL
Posts: 179
Trader: (0)
Lol oops sorry
__________________
2003 Mercury Grandma not in steroids.
Reply With Quote
  #14  
Old 04-20-2017, 05:27 PM
BAD MERC's Avatar
BAD MERC BAD MERC is online now
INHALE PAVEMENT, EXHALE CARBON
 

Join Date: Oct 2005
Location: Southwest Florida, Lee County
Age: 47
Posts: 2,822
Trader: (3)
As a stereo and alarm installer since '93 I could fix it in a snap if you lived closer. BUT - if you remove the knee bolster and look under the column you'll see aftermarket wiring that is apparent and with some basic knowledge and common sense, you could remove it yourself. Let me know if you're interested and I'll assist any way I can.
__________________
'04 Silver Marauder w/ sunroof - HID lighting, JL Audio / Eclipse DVD/NAV/iPod/camera, FRPP 4.10's, cut coils, Pro-guard, Delete tips, SRP Pedals, BC4E dead pedal, Lidio Tune, Innovative chin spoiler, K&N CAI, TCE SS lines, Flowmaster 40's, tinted tails, SS Inserts, Heinous Control Arms, Steeda UDP.

2004 Mercury Marauder
Born March 2004, adopted October 2005. Sold January 2012, adopted AGAIN January 2016
#2,187 of 3,214
997 in Silver Birch
448 with light flint interior
304 with heated seats
336 with sunroof
Reply With Quote
  #15  
Old 04-20-2017, 11:34 PM
Pat's Avatar
Pat Pat is offline
Silverback
 

Join Date: Jul 2004
Location: Bossier City, La
Age: 78
Posts: 4,360
Trader: (4)
Smile Wiring

I think Zack was able to solve his wiring issue.
Attached Images
File Type: jpg 1D9A3D10-29D5-47A1-B2D4-32C9480BD11B_zpsonmnturi.jpg (94.1 KB, 30 views)
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Big, Black, Bold - Marauder vs Impala in German magazine MGDriver Community Discussion 16 02-24-2017 03:12 AM
Mercury Marauder Rockets Up Sales Charts! Logan Community Discussion 30 01-16-2008 11:36 PM
Mercury Marauder Program Manager Chat - June 6th! Logan News 38 11-21-2006 08:36 PM
ATTN PC Techies - XP Start Up Issue - URGENT !. the_pack_rat The Lounge 18 08-03-2006 04:54 AM
Remote Start...Won't!! martyo Shop Talk 23 04-18-2003 05:38 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:58 PM.


Powered by: vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2002 - 2017 - MercuryMarauder.net